Najaar 2017

                                                                                                                                             

                                                                                                                             

Even bijpraten                                                                                                        najaar 2017

Jeugd- en jongerenzorg - Daniël Centre

Om het gebouw aan alle voorwaarden van de Europese regels te laten voldoen, is er intern een begin gemaakt met vergroten van de kamers van bewoners. De bouw van een corridor tussen de twee huizen kan niet worden gestart. Het wachten is op toestemming van Gemeente Floreşti. Dat zou best eens lang wachten kunnen worden, want er loopt een procedure vanwege onjuist geregistreerde grootte van percelen, niet alleen van het D-Centrum maar van alle huizen en gebouwen over enkele honderden meters.

Een gedeelte van de binnengekomen kredietaflossingen uit regio Bichiş wordt overhandigd als extra financiële bijdrage. De eigen Fondsenwerver van het D-Centrum is voorgoed terug naar zijn geboorteland Schotland. Gelukkig zijn de Financiën voor de hele verbouwing rondgekomen door het verstrekken van een krediet door Blythswood Schotland. 

Emmaus Kinderthuis

Ter gelegenheid van 15 jaar Emmaus worden we verrast met een heerlijke maaltijd en een enorme zelfgebakken taart als dessert. Tijdens het eten is het bijpraten over het laatste halfjaar.

Leken er in het voorjaar nog grote veranderingen in aantocht te zijn, na de zomer is Emmaus in rustiger vaarwater gekomen. Het verwachte beroep naar een andere predikantsplaats is niet uitgebracht. Na eerst teleurgesteld te zijn geweest voeren nu positieve kanten de boventoon. Eszter kan haar baan op school behouden, Karoly moet nog verder herstellen van een zware longontsteking, er hoeft niet verhuisd te worden en de hele groep kan bij elkaar blijven. Iedereen is er uiteindelijk erg gelukkig mee.

Eszter is niet gelukkig met de financiële situatie waarin Emmaus verkeert. Bij de Staat kan geen beroep op ondersteuning worden gedaan, omdat Emmaus een – niet staatgebonden - Oecumenische Stichting is. Het lijkt onmogelijk om in het eigen land geldbronnen aan te boren. Er wordt heel sterk naar landen buiten de grenzen gekeken voor financiële hulp.

Come Over And Help – COAH Canada heeft eenmalig een extra gift gestuurd.

Eszter vraagt naar mogelijkheden in Europa. Dat zullen we moeten onderzoeken.

Men ontvangt regelmatig giften in natura uit de directe omgeving. Kleding en voedsel zijn altijd van harte welkom. Ook het spelmateriaal, de paraplu’s, pindakaas en natuurlijk wat lekkers uit Houten wordt in dank aanvaard.

Een prachtig spektakel is het schoenenpassen: deze keer is er voor álle kinderen een paar nieuwe schoenen. Nog nooit eerder voorgekomen !

 bijpraatn17

      

Het aantal bewoners van Emmaus blijft voorlopig op 42 staan. Hoewel er een paar schrijnende gezinssituaties vragen om een oplossing, laat de financiële situatie opname van nieuwe kinderen niet toe,

Medische post

Als we in de praktijk komen is er geen gas, geen elektra en geen water. Patiënten moeten onverrichter zake weer naar huis. Wel is er een kopje koffie voor ons (in een thermo meegebracht). Met het eindpunt van de Stichtingsbezoeken in zicht zou de assistent nog wel de uitleenpost op peil willen brengen met o.a. een rolstoel, een looprek en een paar (verstelbare) krukken. Een fatsoenlijke bloeddrukmeter is eveneens gewenst. Die kan zij aanschaffen met geld van de Stichting.

Landbouw - Kredietverlening

Voor de bedrijven is het een jaar geweest met goede producten en mooie opbrengsten.

Over de aflossingen zijn we niet ontevreden.

We zijn wel ontevreden over de gang van zaken op de Bank. Via een aantal kredietnemers die bij de bank de aflossing wilde betalen kregen we bericht dat onze rekening was gesloten. Dat bleek echt zo te zijn! In het afgelopen halfjaar kwamen er te weinig stortingen binnen. De Bank heeft, zonder enig bericht, de rekening gesloten. Heropenen was niet mogelijk en een nieuwe rekening beginnen gaf problemen met nieuwe regels voor buitenlanders en zóveel ergernis over een niet vermeld huisadres in ons paspoort, dat we ter plekke besloten te vertrekken.

Nieuwe ondernemer?

Tijdens ons werkbezoek in het voorjaar kregen we van iemand de vraag naar informatie over

het verbouwen van klein/zacht fruit in Roemenië. Bij een firma in de buurt van Houten staken we ons licht op. Ook bereidheid om te helpen was daar aanwezig. Hierover hebben we verslag uitgebracht. De percelen zijn bekeken en grondmonsters genomen. De volgende stap is een gesprek met betrokkene op het bedrijf bij Houten. We verwachten die afspraak over enige tijd te kunnen maken.

Algemeen

De drinkwaterleiding in de regio is nu ruim 1 jaar in gebruik. Er zijn erg vaak lekkages. Gemiddeld elke twee weken zitten de bewoners zonder water. In de laatste week van oktober voor de 29e keer !

Op ongeveer 100 km afstand leven, rond Sibiu, veel bruine beren in de bergen. De populatie is sterk gegroeid en trekt verder het land in. Ook in Bichiş zijn bruine beren gesignaleerd. De jakhals is terug en er is een overvloed aan wilde varkens en herten. Mooi voor natuurliefhebbers, maar voor de agrariërs een ramp.

     Theo en Sara Koekoek, oktober 2017