Houten, 20 augustus 2012

Hallo Allemaal,

Via deze weg willen wij jullie/u het een en ander vertellen over onze diaconale reis / werkvakantie naar Roemenië. Wellicht heeft u al wat mooie verhalen gehoord in de dienst van zondag 29 juli 2012, de vrijdag ervoor kwamen wij namelijk thuis, of misschien heeft u al gesproken met een van de Roemeniëgangers.

groep2012

Voor iedereen die het nog niet wist:  van 12 juli t/m 27 juli  2012 gingen we met een groep van tien personen (Corry de Heer, Herman de Jonge, Janno Jekel, Hanna Jonker, Gydo Boven, Pauline Hoogenhout, Harold en Marlissa Smeijers, Rogier Mulder en ik) naar het dorpje Bichis. Dit ligt in de regio Transylvanië, Roemenië. We verbleven in het gastenverblijf van de pastorie. Rudi en Marti, dit zijn de dominee en zijn vrouw, verwelkomden ons hartelijk samen met Theo en Sara Koekoek, Betie, een Nederlands sprekende vrouw uit het dorp, en haar kinderen. Samen met de vrouwen uit het dorp zorgde Marti er bovendien voor dat wij iedere dag heerlijk te eten hadden. Maar we gingen natuurlijk niet alleen voor de gezelligheid en het lekkere eten naar Roemenië. Wij hebben daar de zolder van de pastorie geïsoleerd en Rudi geholpen met het aanleggen van zijn wintervoorraad hout. Door het isoleren van de zolder zullen de stookkosten in de winter minder zijn en blijft er meer geld over voor de kerkgemeenschap.

begin2012

Toen we aankwamen op zaterdag wilden we natuurlijk graag even de zolder bekijken. We begonnen pas maandag, maar toch, dan weet je in ieder geval alvast wat je te wachten staat. De zolder was een enorme troep en super stoffig. De vloer lag bezaaid met kapotte dakpannen, glazen potjes, takjes, een oude houten krat, een kinderwagen etc. De isolatie die er nu lag bestond uit een laag leem/klei met stro. Deze laag lag op houten planken. Onder deze houten planken waren holle ruimtes welke waren opgevuld met oude kleren, glasscherven, steentjes, etc. met daartussen af en toe een dode rat, muis of vogel.  Er stond ons nog een boel te doen!

halfweg2012

Na een aantal dagen en drie tractoraanhangwagens afval verder konden we gaan isoleren. Dit ging voorspoedig. De matten werden uitgerold, de afdekplaten opgemeten, gezaagd en vastgeschroefd. We hebben de klus helemaal afgekregen en het resultaat mocht er wezen!

Daarnaast hebben de meiden uit de groep en Janno nog een kinderochtend georganiseerd voor de kinderen uit het dorp. Eerst lekker voetballen met de jongens en andere ‘buitenspeelspelletjes’ met de meiden en lekker wat drinken en snoepen. Daarna hebben we de gemeenschappelijke ruimte van de pastorie (gastenhuis) waar onder andere kindercatechese wordt gegeven, versierd met zelfgemaakte slingers. Het was erg gezellig, de kinderen genoten en wij dus ook. Als laatste hebben we bellenblaas uitgedeeld, zelfs  jongens van zo`n veertien jaar vonden het prachtig! Wie kan de meeste / de grootste bellen blazen?!

Verder heeft de groep Rudi geholpen met het aanleggen van zijn wintervoorraad hout. Het schuurtje/afdakje dat wij zouden bouwen had hij inmiddels al zelf gefabriceerd van oude dakplaten van de kerk en een paar houten stammen. Wij hebben het hout gesjouwd, gezaagd en gestapeld.

Al met al was het een heerlijke reis. We hebben ons nuttig gemaakt, dat geeft een goed gevoel. We genoten niet alleen van het werken, maar ook van het zwemmen en drijven in een zoutmeer, het bezoeken van het project en de mensen van vorig jaar in Bogata en het maken van een tractortocht door de heuvels. Heel grappig was dat we op deze tocht een andere groep Nederlandse vrijwilligers uit Amersfoort hebben ontmoet. Zij waren een afkickkliniek voor alcoholverslaafden aan het opknappen in Ozd, twee dorpjes verder dan Bichis. Leuk om kennis te maken en te kijken bij hun werkzaamheden!

Tot slot willen we iedereen bedanken die heeft geholpen met het mogelijk maken van deze reis. Bedank voor alle financiële steun, hulp bij acties en gebed!

Namens alle Roemeniëgangers,

Marieke van Rijkom